KUNSTEN I INGENTING

Jeg visste at jeg burde meditere, og at det sikkert var bra for meg. Og selvom jeg gjorde det fra tid til annen, hadde jeg aldri trodd at jeg kom til å bli en mediterer. Det siste året (med noen glipp) har jeg meditert i alt fra 5 minutter til 1 time om dagen. Utenom å kutte ut alkohol og rusmidler, er meditasjon en av de aller mest effektive verktøyene for blant annet angst og søvnproblemer for meg. To ting som dikterte dagene mine før, men som i dag bare er en sjelden utfordring. Jeg har kommet så langt om dagen at jeg ofte kan føle på takknemlig etter angstsymptomer eller søvnproblemer, fordi de er så ufattelig milde i forhold til det de pleide å være. Også går de faktisk over. Jeg tenkte å skrive litt om de forskjellige type meditasjonene som jeg driver med, for de som er nysgjerrige.

Stille meditasjon
Om morgenen liker jeg å sitte stille i 5 minutter og bare se hvilke tanker som dukker opp. Få litt kontakt med meg selv følelsesmessig. Sette intensjonen min for dagen. Slippe inn den energien jeg trenger for å være den beste utgaven av meg selv den kommende dagen, både med meg selv, og med de rundt meg. Føler meg helt avhengig av å starte dagen slik.

Mindfullnessmeditasjon
Etter morgenyogaen vår, pleier Olve og jeg å ta en 10-minutters mindfullnessmeditasjon guidet av Sam Harris. De type meditasjoner kan til tider være både frustrerende og vanskelige, men også ekstremt hjelpsomme for å observere egne tanker (og stoppe dem før de går fort langt). Mye konsentrasjonstrening, samt å skifte perspektiv på virkeligheten.

Meditasjon for selvakseptering
Denne har jeg nylig begynt å praktisere, og jeg ble helt overveldet av effekten den har på meg. Jeg har aldri funnet noe så effektivt for å forbedre kroppsbilde mitt enn meditasjon for body positivity/body image. Det ble plutselig mye lettere å spise sunnere med den kjærligheten jeg fikk for meg selv. De finnes på YouTube!

Søvnmeditasjon
Og til slutt, om jeg ikke får sove en kveld, er en guidet meditasjon for søvn på YouTube en god trygghet for meg.

Det hender at jeg prøver meg på andre type meditasjoner innimellom, som metta (loving-kindness) og trancendental meditasjon med en gruppe som var før lockdown. Men de fire overnevnte er mest brukt for min del. Meditasjon har rett og slett blitt et av mine hemmelige våpen for mental helse og livskvalitet. Noen andre tilhengere der ute?

Hvor enn du er,
vær der.

Glem alt
om hår og klær

eller hvordan du føles
litt stille og sær.

Føl dine fingre
sensasjonen av tær

blant menneskemylder
eller skogens trær,

husk å ha
deg selv nær

hvor enn du er,
vær der.

En kommentar om “KUNSTEN I INGENTING

  1. Meditasjon er virkelig noe fantastisk hvis man klarer å praktisere det! Jeg er dessverre ikke like konsekvent som deg, men har i perioder drevet en del med mediyoga som har gitt meg et litt nytt syn på verden

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s