GJENFØDSEL

Vår føles passende nok alltid som en slags gjenfødsel for meg. Jeg blomstrer av inspirasjon og eventyrlyst. Nye opplevelser livnærer meg, og som et resultat av forbedret sinnsstemning, pleier ting å gå min vei på denne tiden av året. Slik føltes det i hvert fall på skolen forleden da vi fikk svar på hvilken linje vi er kommet innpå til neste år…

Filmskolens siste prosjekt før sommerferien begynner å nærme seg ferdig. Den siste uken har vi hatt møter med musikk-klassen som fikser lyddesign til filmen som jeg har vært produsent på de siste ukene. Fargekorrigeringen av filmen nærmer seg også! Jeg hadde lyst til å prøve meg på produsentrollen før jeg søkte meg innpå regi andre året. Aspirerende regissører oppfordres nemlig i høy grad til å samle så mye kunnskap de kan innenfor alle fagfunksjonene. Både produsentledelse, foto, lys, lyd, klipp osv.

Det jeg ikke helt forventet var at jeg skulle falle så hardt for denne fagfunksjonen som samtlige i klassen helst vil unngå. Å ha mest ansvar, være sjef, organisere, planlegge og skrive innspillingsplaner, fremdriftsplaner, dagsplanener, ha styr på økonomi og logistikk… vel det høres kanskje ikke ut som drømmehverdagen til en som tiltrekkes av de kreative aspektene ved filmproduksjon. Men til tross for forventingene mine til rollen, syns jeg det var umåtelig mye mer givende enn jeg skulle trodd. Å se regissørens takknemlige og glødende øyner når jeg fikk fastlås en lokasjon eller fikk tak i ønsket scenografi, brakte en enorm glede og tilfredsstillelse til meg som produsent. Jeg trivdes godt på sett som innspillingsleder for et crew på 11 gutter og en cast på 2 gutter til. Filmproduksjon er utvilsomt et mannsdominert yrke, men jeg syns det er chill. Og veldig koselig å holde styr på, og å være litt mamma for en så stor gjeng med arbeidsomme unge gutter. Jeg var bekymret for hvordan det skulle gå, men alt har gått så mye bedre enn jeg forventet. Jeg trivdes med å se dem jobbe, og ha autoriteten til å gi ros og ris når det trengtes. Og selvom jeg måtte stoppe meg selv innimellom for å involvere meg for mye i det kunstneriske, som utsnitt, kameravinkler og fremførelsen av replikker, så ble mitt kreative behov til en viss grad mettet likevel. Jeg kunne jo, i motsetning til en rekvisitør eller lysmester, involvere meg i alle parter av produksjonen. Og til syvende og sist er det jo produsenten som eier filmen og har siste ord. Så det var fint å oppleve å ha mer innflytelse på prosjektet enn jeg hadde trodd produsenter hadde.

Så etter denne opplevelsen, ble jeg, igjen til min store overraskelse, mildt sagt overrasket over mitt plutselige ønske om å velge produsent og produsentledelse til neste år. Men…. etter et par gode filmer i sofakroken senere, innså jeg at jeg kanskje kom til å angre kraftig om jeg ikke valgte regi likevel. Så jeg ble i høy grad revet mellom disse to valgene… Ønsker jeg meg livet til en regissør eller produsent? Skulle jo aller helst ønske at jeg kunne velge begge.

Ettersom vårens momentum av positive opplevelser fortsatte å samle hurtighet, endte vi opp med en litt spesiell skolesituasjon. De eneste to som hadde søkt produsent/produsentledelse ble tatt inn i klasserommet for en prat med lærerne. Regi ble plassert øverst på ønskelisten min, med produsent på andreplass. Så jeg hadde vel en liten mistanke om at jeg kom til å komme inn på produsent egentlig, da det trengtes for å få kabalen til å gå opp. Men lærerne kom med det gledelige forslaget, at de for første gang skulle tillate hele 6 regissører i klassen og bare 2 produsenter. Kompromisset, for at det ikke skulle bli for mye arbeid for produsentene å produsere 3 filmer hver for hvert prosjekt, måtte vi regissører med hånden på hjerte love å påta oss en del produsentansvar. Noe av det første jeg sa til lærerne da jeg kom inn i klasserommet for å få dommen, var at jeg så gjerne skulle ønske jeg kunne gå begge linjene. 10minutter senere var ønsket mitt innfridd!

Så etter sommeren går jeg altså regi på Noroff! Og får i tillegg lov til å være litt min egen produsent, med litt hjelp fra en av de to som blir produsenter på heltid. Vårsolen glødet like sterkt som livsgnisten og motivasjonen min den dagen.

Siste uke på skolen står for tur! Den består av visninger av filmene vi har laget både i første og andreklasse, mappepresentasjoner og semesterevalueringer. Dette året på Noroff har gjort meg godt. At halve reisen på denne skolen snart er over, river litt i hjertet mitt. Men som sagt ruller jeg bra for tiden. Sommeren består av en hel del filmplaner. Jeg er allerede i gang med innspilling av en serie hvor jeg befinner meg foran kamera, istedenfor bak – hvor jeg definitivt er tryggest og mest kreativ. Men som nevnt tidligere – å samle erfaring innenfor alle områder av filmproduksjon er soleklart min selvpålagte oppgave i denne perioden av livet mitt.

Så nå skal jeg fortsette å klatre, og håper dere gjør det samme! Det finnes ingen endelige destinasjoner i livet bortsett fra graven, så sett pris på den kontinuerlige utviklingen og feir de små seierne før du fortsetter enda hardere enn før. Ellers håper jeg starten på sommeren behandler dere bra. Inntil neste gang, ta vare på dere selv, så sees vi.

Bildene er tatt av Markus. @Weirdflowerphotography på Instagram.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s